در دنیای صنعت خودرو دو نمونه خودرو تولید وعرضه می شود. شما می توانید به طور دلخواه خرید خودرو را بین این دو حالت انتخاب کنید. برای مثال نگهداری خودرو با گریبکس معمولی و یا به صورت گربکس اتوماتیک که سیستم فعالیتی و کارایی هر کدام متفاوت می باشد. در مقاله پیش رو در مورد مبدل گشتاور در خودرو های دارای گریبکس اتوماتیک توضیحاتی داده خواهد شد. امید است که این مقاله مورد استفاده قرار گیرد.
هدف گیربکس های اتوماتیک در مبدل گشتاور
گریبکس های اتوماتیک جهت انتقال نیرو از موتور به گیربکس نیاز مند تجهیزی بنام مبدل گشتاور هستند. در خودروهای دارای گریبکس معمولی اولین آموزش تسلط بودن به استفاده از پدال کلاچ می باشد. با استفاده از حرکت نرم کلاچ تعویض دنده ها به ارامی صورت می پذیرد و مبدل گشتاور به کار گرفته می شود. کلاچ در خودروهای دستی برای برخی امید بخش و حکم بهشت و برای برخی ناامید کننده وحکم جهنم را دارد. امروزه گریبکس های کلاچ دار معمولی و نوع اتوماتیک آن می تواند متفاوت بودن یک راننده قدیمی و باتجربه و یک راننده جدید را مشخص کند.
کلاچ و ارتباط آن با گیربکس و مبدل
همان گونه که می دانیم در خودروهای معمولی وظیفه کلاج ایجاد ارتباط بین گریبکس، مبدل گشتاور و سیستم انتقال قدرت و پیشرانه خودرو می باشد. اگر در این سیستم کلاچ وجود نداشته باشد تنها راه توقف کامل خاموش کردن موتور خودرو می باشد. کلاچ در گریبکس های معمولی هم حس لذت تعویض دنده را به راننده منتقل می کند و در ترافیک ها جهنمی برای راننده گان خصوصا رانندگان کم حوصله می باشد. اما در خودروهای گریبکس اتوماتیک خبری از کلاج نیست بنابراین چون رابطی بین گریبکس و پیشرانه نیست این وظیفه کلاچ را قطعه ای به نام مبدل گشتاور انجام می دهد. در ادامه به چگونگی کار این قطعه خواهیم پرداخت.
بیشتر بخوانید: نکاتی که باید قبل از خرید خودرو بدانید
تعریف مبدل گشتاور
همان گونه که گفته شد در گریبکس های دستی کلاچ مسئولیت حرکت و توقف را برعهده دارد. در واقع موتور خودرو برپایه کار کلاچ نیروی تولید شده را به گریبکس و در نتیجه چرخ ها منتقل می کند. در گریبکس های اتوماتیک به دلیلی عدم وجود کلاچ این وظیفه را مبدل گشتاور انجام می دهد. مبدل گشتاور را میتوان قطعه ای حیاتی نامید که مرز میشرانه و گریبکس را مشخص می کند. هنگامی که موتور خودرو در دور کم فعالیت می کند مانند توقف کامل در ترافیک نیروی وارده به مبدل گشتاور در حالت پایینی است. از این رو به منظور ایستادن کامل وسیله نقلیه با اندکی فشار بر پدال ترمز این کار انجام می پذیرد. به محض فشار بر پدال گاز با بالا رفتن دور موتور نیروی بیشتری به گشتاور موتور انتقال می یابد. این کار باعث می شود تا انتقال قدرت به چرخ ها صورت پذیرد.

چگونگی عملکرد مبدل گشتاور
قبل از هرتوضیحی بایستی اعلام کنیم که مبدل گشتاور به چهار قسمت تقسیم می شود
- توربین
- استاتور
- روغن
- گریبکس
محفظه ای که مبدل گشتاور در آن قرار دارد به فلای ویل متصل می باشد. به همین دلیل سرعت گردش آن با سرعت پیشرانه برابراست. پره های تعبیه شده در پمپ نیز با این محفظه متصل می باشد. بنابراین این قسمت نیزبرابر با سرعت پیشرانه چرخش می کند. چون پمم موجود از نوع سانترفیوژی عمل می کند با چرخش روغن به خارج از محور مرکزی پخش می کند. حالت خلاء با این چرخش سریع انجام می شود.سپس مکش روغن به جهت مرکز روغن به تیغه های توربین دارای اتصال به گریبکس است وارد خواهد شد. وظیفه چرخش بر عهده گریبکس می باشد. با انجام این عملیات ها انتقال قدرت به محورها صورت می پذیرد. در نهایت موجب حرکت خودرو خواهد شد.
کار مبدل گشتاور در گریبکس های اتوماتیک
در کل کار یک مبدل گشتاور در گریبکس های اتوماتیک را می توان در دو مرحله خلاصه کرد.
توقف
زمان بسیار اندکی که سرعت گردش پمپ و توربین بالا می باشد. مانند زمانی که گریبکس خودرو در حالت حرکت قراردارد و پایتان روی پدال ترمز می باشد.
کوپلینگ
بدین معنی که خودروی شما درسرعت بالای 60 الی 70 کیلومتر بر ساعت و نزدیک شدن گردش پمپ و توربین در این حالت سیستم کلاج قفل سونده وارد عمل خواهد شد.
سخن آخر
بخش آخر این که از خصوصیات یک مبدل گشتاور توانایی آن در افزایش سرعت محرکه موتور می باشد. در واقع سرعت چرخش خروجی بسیار پایین است. در این مقاله از وب سایت تابش خودرو ما این قطعه را برای شما معرفی کردیم. جهت کسب اطلاعات بیشتر در ارتباط با خرید خودرو دست دوم و بررسی مدل های مختلف خودرو با متخصصان ما در ارتباط باشید.