در این مقاله به تاثیر حذف قیمت خودرو در دیوار و شیپور بر قیمت خودرو در بازار را داریم همچنین قصد بررسی شرایط کاهش قیمت خودرو و کارشناسی خودرو در ایران را داریم و اتفاقات اخیر کشور را در صنعت خودروسازی تحلیل خواهیم کرد.
برای مشاهده هزینه کارشناسی خودرو روی این لینک کلیک کنید: هزینه کارشناسی خودرو
آیا خودرو ارزان خواهد شد؟
با توجه به اوضاع پیش آمده، هیاهوی قطع واردات و افزایش یکباره قیمت خودرو، هرگاه که در محفلی آشنا حضور می یابیم اولین سوالی که دوستان می پرسند، مربوط به قیمت و پیش بینی از آینده بازار خودروست. این که وضع را چگونه می بینید و آیا قیمت خودرو ارزان خواهد شد؟ پاسخ نیز البته از قبل مشخص است و اکثر دوستان خود می دانند که چنین اتفاقی هرگز (حداقل در شرایط فعلی) نخواهد افتاد. درواقع این دوستان با پاسخی که از سوی ما دریافت می کنند، می خواهند مهر تاییدی بر پیش بینی خود از وضعیت بازار بزنند. مگر می شود در وانفسای اقتصادی امروز انتظار کاهش قیمت کالایی را داشت که حداقل در این دو / سه دهه اخیر حکم سرمایه برای مردم را داشته است؟!
برای درخواست کارشناسی خودرو روی این لینک کلیک کنید: درخواست کارشناسی خودرو
ارزان شدن خودرو با آزاد شدن 13 هزار خودروی وارداتی؟
اما چرا باید این شک و تردید بوجود آید که ممکن است قیمت خودرو کاهش یابد؟ جواب این است که افزایش یکباره و غیر قابل تصور قیمت خودرو در این چند ماهه اخیر، آشفته بازار پیش آمده و قیمت های متفاوتی (چند ده میلیونی) که فروشندگان ارائه می دهند، رکورد بازار و یا حتی سرازیر شدن خودروهای پیش ثبت نام شده به بازار موجب شده است برخی منتظر پایین آمدن قیمت خودرو باشند. مضاف بر آن اعلام آزادی 13 هزار خودروی وارداتی انبار شده در گمرک هم مزید بر علت شده است تا تصور ارزانی خودرو ، بازار را سردرگم تر از قبل کند.
اما با تمام این حرف ها می توان با ذکر دلیل و مدرک ادعا کرد که چنین اتفاقی هرگز رخ نخواهد داد. این که بی مقدمه و در عرض تنها چند ماه قیمت خودرو روند صعودی پیدا کرده بیش از هر چیز به نوع رفتار دولت مردان، سیاست های ارزی دولت و بسته بودن ثبت سفارش برمی گردد. این روند متاسفانه همچنان ادامه دارد و ادامه دار بودن آن اوضاع را بدتر هم خواهد نمود. از سوی دیگر خودروسازان داخلی قیمت محصولاتشان را در شرایطی بالاتر برده اند که دیگر خبری از واردات خارجی به بازار نیست.
حذف قیمت خودرو در دیوار و شیپور
بعد از گذشت چند ماه از روند افزایش قیمت خودرو های داخلی و خارجی سرانجام در اواسط اردیبهشت ماه دستوری از سمت دولت مبنی بر حذف قیمت از سایت های دیوار و شیپور شد.
اوج افزایش قیمت در این مدت اخیر در بهمن ماه 97 صورت گرفت و دلالان و واسطان خرید روی افزایش قیمت هم تاثیر مستقیم داشتند به اصطلاح از آب گل آلود ماهی گرفتند . وقتی نظارتی از سوی دولت و خودرو سازان صورت نگرفت این دلالان بودند که قیمت را تعیین می کردند .
حتما بخوانید: بررسی نسل پنجم تویوتا سوپرا
این حذف قیمت خودرو از سایت دیوار و شیپور می تواند قیمت هارا کاهش دهد؟
با توجه نظر کارشناسان و اقتصاد دانان این عمل مقطعی می باشد و نمی توان یک جریانی که هر لحظه امکان فوران هست را نگه داشت شاید از لحاظ درصدی حدوده 5 تا 15 درصد قیمت خودرو کاهش پیدا کند اما وقتی خرید و فروشی انجام نشود و مردم در یک برزخ خرید خودرو به سر ببرند نمی توان گفت قیمت ها کاهش پیدا کرده است . اما این نکته هم باید در نظر گرفت که قدرت مردم برای خرید خودرو 2 یا 3 برابر ضعیف تر شده و عملا شاهد یک بازار رکود هستیم که دلالان و خودرو سازان به این مسئله توجه نمی کنند و بیشتر به فکر منافع شخصی خود هستند.
گروه دلالان خرید جک s5 در دیوار
چندی پیش تصاویری از دلالان و سرمایه گذارانی که روی یک خودرو خاص به نام جک s5 سرمایه گذاری کرده بودند منتشر شد ونشان از این بود قیمت این خودرو نسبت به خودرو های دیگر بیشتر افزایش داشت. دلالان با گذاشتن قیمت های بالاتر در دیوار و سایت های مشابه اقدام به تعیین قیمت از سمت خودشان بودند و در این سایت ها به عنوان خریدار و فروشنده فعالیت می کردند ،شاید همین فعالیت دلالان در سایت های دیوار و شیپور باعث حذف قیمت شد تا حدقل کمتر شاهد ضرر و زیان مردم باشیم.
موانع ارزان شدن قیمت خودرو
مدیریت ها و تصمیمات ناپایدار در حوزه اقتصادی نیز نه تنها موجب ضرر و زیان مردم شده، سرمایه گذاران و تولید کنندگان خودرو و مجموعه های وابسته را هم حسابی تحت تاثیر قرار داده است. در واقع عدم اعتماد مردم به سیاست های پولیدولت و نگرانی ایشان از آینده اقتصادی را می توان به عنوان دلیلی برای ارزان نشدن کالا از جمله خودرو دانست. اما صرف نظر از موارد یاد شده، بزرگترین دلیلی که سبب امیدواری برخی از مردم و کارشناسان حوزه خودرو برای کاهش قیمت ها شده، امکان ورود 13 هزار خودروی وارداتی خوابیده در پشت درهای گمرک است که اعلام آن از سوی مسئولین ذیربط، بازار را راکدتر از قبل کرده است. موضوعی که شاید (تاکید می کنیم که شاید) در آینده نزدیک موجب کاهش ده تا 15 درصدی قیمت خودرو شود. اما این کاهش قیمت مطمئننا پایدار نبوده و برای مدت زمانی کوتاه خواهد بود.
قیمت های افزایش یافته خودرو در حال حاضر بیشتر از هرچیزی متاثر از بسته بودن ثبت سفارش، تحریم غربی ها و سود و عوارض بسیار بالایی است که گمرک از واردکننده خودرو اخذ می کند و به نظر می رسد برای کاهش قیمت خودرو باید این موانع از سر راه ما برداشته شود. این نکته هم فراموش نکنید که 13 هزار خودروی یاد شده تنها در صورتی از گمرک خارج خواهند شد که واردکننده مابه التفاوت ارز 4200 تومانی تا ارز سنا را پرداخت نماید و تازه در این صورت شاهد افزایش قیمت دو و نیم برابری قیمت آنها خواهیم بود. مضاف بر تمام موارد یاد شده باید این را هم ذکر کرد که در بودجه سال 98 نیز حرفی از ورود خودرو به کشور نیامده و این نشان دهنده این است که خودروهای خاک خورده در گمرک آخرین محموله وارداتی به کشور خواهند بود. سیاست و تصمیمی که قطعا شرایط را سخت تر هم می کند و مردم صبور ما را همچنان در راستای سیاست های اقتصاد انقباضی کشور نگاه می دارد.
سخن آخر اینکه کاهش قیمت خودرو و رونق مجدد بازار خودرو در صورتی محقق خواهد شد که:
- واردات آزاد شود.
- ثبات ارزی به کشور بازگردد.
- دولت از ورود و دخالت در این صنعت خودداری کند.
- سهم دولت از سود و عوارض گمرکی به طرز چشمگیری کاهش یابد
- مدیریت های پایدار جای خود را به تصمیم گیری های آنی و هیجانی بدهد.
و نهایتا اینکه تکلیف ما با برجام و کشورهای تحریم کننده مشخص شود.