تفاوت معاینه فنی و کارشناسی خودرو : شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که تفاوت معاینه فنی و کارشناسی خودرو در چیست؟ و اینکه کدام یک از این دو مورد الزاما باید به صورت دوره ای انجام شوند؛ در واقع معاینه فنی و کارشناسی خودرو یک تفاوت واضح دارند و آن هم اجباری بودن انجام معاینه فنی به صورت دوره ای است؛ زیرا هدف این دو تست خودرو کاملا متفاوت میباشد. کارشناسی خودرو الزامی نبوده و تنها جهت برآورد قیمت خودرو یا غیره انجام میشود؛ در ادامه با توضیحات متخصصان تابش خودرو همراه باشید.
تفاوت های معاینه فنی و کارشناسی خودرو
هدف از معاینه فنی خودرو که هر ۵ تا ۱۰ سال یکبار انجام میشود، تست خودرو و تطابق داشتن آن با استاندارد های جهانی یک خودرو سالم است و حتما باید مالکان خودرو هر چند سال یکبار برگه تاییدیه معاینه فنی را دریافت کنند؛ در غیر این صورت امکان تردد قانونی با خودرو وجود ندارد.
اما کارشناسی خودرو اجباری نبوده و هنگام خرید و فروش خودرو یا برای تعیین ارزش و بهای خودرو انجام میشود؛ در واقع طی کارشناسی مواردی بررسی می شود که الزاما فنی نیستند و ممکن است مربوط به بدنه یا ظاهر خودرو باشند. در حالی که طی معاینه فنی تنها سلامت و توان خودرو از لحاظ فنی بررسی می شود که در ادامه این بخش از تابش خودرو به تفاوت معاینه فنی و کارشناسی خودرو به طور دقیق و موردی می پردازیم.

معاینه فنی خودرو چیست؟
معاینه فنی یک تست جهانی جهت تضمین ایمنی خودرو و تایید استاندارد ها است. در معاینه فنی چندین مورد از مهم ترین سیستم های خودرو تست می شوند و کارایی آن ها مورد بررسی قرار می گیرد، از جمله مواردی که مورد ارزیابی قرار می گیرند؛ سیستم ترمز های خودرو، میزان آلایندگی و احتراق خودرو، سلامت علائم هشدار خودرو و غیره می باشد. در ادامه به فرآیندهای این تست به طور کامل اشاره کرده ایم. معاینه فنی شامل چندین مرحله می شود که عبارتند از:
بازرسی ظاهری
بازرسی ظاهری اولین مرحله در معاینه فنی است. در این مرحله خودرو از لحاظ ظاهری و با چشم غیر مسلح بررسی می شود. مواردی که در این مرحله تست می شوند شامل آینه ها، شیشه ها، برف پاک کن، چراغ ها و غیره هستند.
تست آلایندگی
در مرحله دوم گازهای خروجی از اگزوز خودرو بررسی می شود که به اصطلاح به آن آزمون آلایندگی میگویند. در صورتی که میزان آلودگی آنها بالا باشد نمی توانید معاينه فنی بگیرید.
بررسی کمک فنرها
کمک فنر های خودرو با یک دستگاه مخصوص بررسی شده و نتایج بررسی به صورت دیجیتال ثبت می شود.
تست ترمز
در این مرحله عملکرد ترمز دستی و میزان قدرت ترمز طی شتاب بالا بررسی خواهد شد.
آزمون سیستم تعلیق
در این مرحله سیستم را با دستگاه تحت فشار قرار می دهند تا عملکرد آن بررسی شود.
سلامت چراغها
سلامت چراغ ها و میزان نوردهی یا عدم انحراف شان نیز بررسی می شود.
هم راستایی چرخها
در آخرین مرحله هم راستایی چرخ ها تست می شود و استاندارد هم راستایی این است که اگر فرمان خودرو رها شد، جلوبندی بیش از ۷ متر منحرف نشود.
بیشتر بخوانید: مرکز تشخیص رنگ خودرو

کارشناسی خودرو چیست؟
اما شما زمانی به کارشناسی نیازمند می شوید که قصد خرید و فروش خودرو را داشته باشید یا اتفاقی رخ داده باشد؛ منظور ما این است که کارشناسی خودرو امری اختیاری بوده و مالکان خود در شرایط مختلف تصمیم میگیرند از این مورد بهره مند شوند. کارشناسی خودرو نیز به دلایل مختلفی انجام میشود که در ادامه به چند موردِ آن اشاره کرده ایم:
بیشتر بخوانید: قیمت خودرو کارکرده

تعیین قیمت خودرو
اگر مالک خودرو قصد تعیین قیمت دقیق خودرو خود را داشته باشد؛ میبایست از یک کارشناس خودرو کمک بگیرد. زیرا این مهم به عوامل بسیار مختلفی بستگی داشته و به سادگی نمی توان قیمت دقیق را تعیین کرد.
خرید و فروش خودرو
برخی از افراد هنگام فروش خودرو و پیش از فروش خودرو برگه سبز کارشناسی دریافت می کنند تا خودروی آنها ساده تر به فروش برسد. همچنین افراد پیش از خرید خودرو ممکن است بخواهند یک کارشناس آن را بررسی کند و تاییدیه بدهد.
میزان درصد آسیب دیدگی طی تصادف
اگر ماشین دچار تصادف و خسارت شده باشد، این کارشناس است که میتواند میزان آسیب دیدگی را بررسی و مقدار خسارت را تعیین کند. در واقع اگر پس از تصادف قصد دریافت خسارت کامل را دارید می توانید از یک کارشناس کمک بگیرید.